Upphovsrättsorganisationen IFPI kräver i ett pressmeddelande att upphovsmännen bakom The Pirate Bay på 15 miljoner kronor i skadestånd för uteblivna intäkter till följd av TPBs verksamhet. Utöver IFPIs krav så har även kammaråklagare Håkan Rooswall krävt 1,2 miljoner kronor i skadestånd av sitens ägare. Även svenska Antipiratbyrån och MPA förväntas kräva skadestånd från männen bakom fildelningssiten The Pirate Bay. Jag skrev för inte så länge sedan en post om isländska Torrent.is. Så sent som igår skrev jag om nedstängningen av den amerikanska siten TorrentSpy. Nu på morgonen den 1 april så ser jag att även Aftonbladet, Expressen, Harley Davidson och DN har skrivit en artikel om IFPIs skadeståndsanspråk. Om ni nu skulle vara intresserade av fler artiklar om IFPI och TPB. Dessutom får ju tidningarnas läsare en möjlighet att läsa IFPIs pressmeddelande via länken i min post. Vi kompletterar varandra så bra, jag och kvällsdrakarna. ;)
KlangIT RSS
måndag 31 mars 2008
The Pirate Bay krävs på 15 miljoner kronor i skadestånd
Upplagd av
Mattias Klang
kl.
23:39
1 kommentarer
Etiketter: fildelning, MPAA, The Pirate Bay, torrent
Ladda ner nya versionen av kontorsprogrammet OpenOffice 2.4
OpenOffice 2.4 finns att ladda hem på programmets hemsida. OpenOffice finns med stöd för flera olika språk, bland annat svenska. Den nya versionen av programmet innehåller en rad förbättringar av gamla funktioner samt en och annan ny funktion. OpenOffice 2.4 har stöd för kommunikation med filöverföringsprotokollet WebDAV via HTTPS. En annan ny funktion består av ett nytt lösenordssystem som ska göra det möjligt för användarna att hindra obehöriga från att komma åt olika dokument. OpenOffice 2.4 har nämligen stöd för såväl användarlösenord som administratörslösenord. I nya versionen av programmet så har även hanteringen av pdf-filer förbättrats. Om du använder Mac OS X så kan det vara bra att känna till att nya OpenOffice även har stöd för operativsystemets ljud och bild via mediaspelaren QuickTime. OOs utskriftsmeny har genomgått en förändring som ska öka dialogfönstrets användarvänlighet. Klicka på bilden i början av inlägget för att se utskriftsfönstret i större storlek. Den i mina ögon kanske mest påtagliga förbättringen i nya OpenOffice är nog programmets mer användarvänliga gränssnitt vid inställningar av språk i ordbehandlaren Writer. Writers stavningskontroll var lite väl omständig om man ville ställa in stavningskontrollen till att kontrollera svensk stavning. På den punkten hoppas jag att OpenOffice lever upp till vad som står i programmets release notes. Överhuvudtaget så är det en hel del nya funktioner och ändringar som har gjorts i nya OpenOffice 2.4. Flertalet program i OpenOffice-sviten verkar ha genomgått mer eller mindre påtagliga förändringar. Jag är ingen flitig användare av OpenOffice så jag vet i ärlighetens namn inte hur stor betydelse alla funktioner har för den genomsnittliga användaren, men jag misstänker att man ändå bör ersätta sin gamla OpenOffice version med den nyare versionen även om man inte kommer att ha användning för programmets alla nya funktioner. Om inte annat så brukar det ju vara kopplat till en viss säkerhetsrisk att köra gamla versioner av olika datorprogram istället för nya versioner där programmerarna har täppt till kända säkerhetshål.
Upplagd av
Mattias Klang
kl.
20:15
0
kommentarer
Etiketter: Calc, Mac OS X, OpenOffice, OpenOffice 2.4, pdf, Writer
söndag 30 mars 2008
Torrentsiten TorrentSpy.com stängd
Den här sammanfattningen är inte tillgänglig. Klicka här för att visa inlägget.
Islands fildelningssite Torrent.is bryter inte mot den isländska lagen
En isländsk domstol underkände den isländska film- och musikbranschens krav på att den isländska fildelningssiten Torrent.is skulle stängas. Torrent.is är Islands motsvarighet till The Pirate Bay. Det går dock inte att nå siten eftersom den ligger nere sedan fyra månader tillbaka i väntan på domstolsutslaget. Torrent.is ägare Svavar Lúthersson blev förvånad över att siten inte behövde slå igen för gott. Han ska nog inte ta ut någon seger i förskott för domstolens beslut kommer med största säkerhet att överklagas till en högre instans av den isländska motsvarigheten till MPAA, dvs SMÁÍS. I väntan på en ny prövning så kommer isländska fildelare även i fortsättningen att få fildela torrent-filer från andra ställen.
Upplagd av
Mattias Klang
kl.
10:24
0
kommentarer
Etiketter: fildelning, The Pirate Bay, torrent, Torrent.is
Så mycket tjänar en cyberskurk på ett botnet
Säkerhetsföretaget MessageLabs har tagit fram en lista på hur mycket it-brottslingar tjänar på sk botnets. Inkomsterna kommer egentligen inte från själva botnet, utan från ett affiliate program som belönar installationer av skadlig programkod. Ju fler program med skadlig programkod som botnet-ägarna installerar ju mer pengar tjänar upphovsmännen. Anledningen till att ägarna av olika botnet är intressanta för skaparna av skadlig programkod är att botnet består av så många datorer. Storleken av ett botnet möjliggör spridning av skadlig programkod i en stor omfattning, vilket skaparna av skadlig programkod oftast eftersträvar. Ett botnet kan bestå av tusentals, till och med hundratusentals datorer, i hemlighet kontrollerade och styrda av ägaren/ägarna till respektive botnet. Det räcker med en icke uppdaterad webbläsare tillsammans med en hemsida med ett enkelt html-skript för att infektera en dator med skadlig kod. Enligt MessageLabs får ägarna till botnets betalt per antal infekterade datorer. Priserna varierar mellan ca 20 kr och ca 600 kr per tusen infekterade datorer. Priserna varierar beroende på vilket land den infekterade datorn befinner sig i. Australien är mest lönsamt, medan flera länder i Asien inte ger så mycket betalt. Man ska dock tänka sig för både en och två gånger innan man får för sig att ta kontrollen över en himla massa datorer för att skaffa sig sitt eget botnet. Det är nämligen olagligt att infektera en mängd datorer med olika program för att fjärrstyra datorerna för olika ändamål, exempelvis för att installera spionprogram och trojaner.
Upplagd av
Mattias Klang
kl.
06:58
Etiketter: botnet, skadlig kod, spionprogram, spyware, trojan, virus
Google släckte sitens amerikanska sökmotor!
Google släckte sitens amerikanska sökmotor! Det låter betydligt mer dramatiskt än det i själva verket var. Googles tilltag var nämligen en del i miljökampanjen Earth Hour, vilken gick ut på att uppmärksamma världens befolkning på jordens energikonsumtion. Google meddelande på sitens hemsida att nedsläckningen bara hade ett symboliskt värde. En modern bildskärm drar nämligen inte mindre ström bara för att bilden är mörk. För den som vill använda sin dator till att på något mer konkret vis bidra till att förbättra jordens miljö så finns en hemsida med miljötips för datoranvändare. På hemsidan finns tips om hur man använder datorns strömförsörjning mer effektivt och hur man väljer en miljövänligare dator i samband med datorköp.
YouTube statistikverktyg
YouTube lanserade ganska nyligen sitens nya statistikverktyg YouTube Insight. Med YouTubes nya statistikmätare så kan användarna studera hemsidans eller bloggens mest populära videoklipp. Användare kan också granska varifrån tittarna kommer, vilken plats på jorden som tittaren befann sig på osv. Statistiken är även till nytta för företag som vill annonsera i videoklippen eftersom man får en bild av vilken kundkrets som annonserna i ett videoklipp vänder sig till. Läs mer om YouTubes nya statistikmätare på YouTubes blog.
Adobes nya online fotoredigeringstjänst: Photoshop Express
Du kanske redan har noterat att Adobe har släppt företagets nya fotoredigeringstjänst. Om inte så kan jag passa på att tipsa om Adobes nya tjänst Photoshop Express. Photoshop Express är inte tänkt för professionella användare utan riktar sig till amatörfotografer som vill göra lite enklare redigeringar av digitalfoton. Photoshop Express är alltså inte i närheten av så avancerat som skrivbordsversionen av Photoshop. Adobes nya online editor gör det också möjligt att ladda upp och dela med sig av sina foton till andra personer med internetuppkoppling. Du hittar Adobes nya online fotoredigeringstjänst på den här länken: Adobe Photoshop Express (beta).
torsdag 20 mars 2008
Nya privata inställningar på Facebook
Facebook lanserade idag ett nytt gränssnitt som ska underlätta användarnas möjlighet att ställa in vilka som ska få se informationen som man har på sin sida. Fortsättningsvis ska användarna kunna välja om alla andra användare, bara vänner eller till och med bara några få selektivt utvalda vänner ska få ta del av informationen på personens sida. Via en rullgardinsmeny så kan man välja vilken inställning som ska gälla för information som man lägger ut på Facebook. Bland annat har personens vänner fått en ökad betydelse, eftersom man numera kan välja att dela med sig av information just till några utvalda vänner i en större grupp bestående av många olika vänner. Det finns alltså större möjligheter att begränsa vilken tillgång till information som olika grupper av vänner har på ens sida. Om du vill ta en titt på Facebooks nya användargränssnitt så kan du gå till sitens sida med information om nya inställningar på Facebook.
5 år sedan Irakkriget började
Den här veckan är det fem år sedan Irakkriget började. När kriget i Irak bröt ut så fanns inte ens videosajten YouTube, men idag är det väl knappast någon som inte vet vad YouTube är för någonting. Det finns många klipp på YouTube som ger en bild av kriget. Du kan till exempel titta på amerikanernas första bombräd över Bagdad. Det finns även videosekvenser som visar soldaternas vardagsliv på gatorna i Bagdad. Den här videosekvensen ger en bild av amerikanernas framfart i Bagdads trafik. En annan videosekvens visar stillbilder från kriget i Irak. Alla är givetvis inte positiva till USAs krigföring i Irak. Det här är en video som protesterar mot Irakkriget. Utan YouTube så hade det varit än svårare för krigsmotståndarna att sprida information om vad som pågår i Irak till människor runt om i världen. USA använder såklart YouTube till att sprida krigspropaganda. Titta på deras egen channel på YouTube om du vill se vad amerikanarna själva väljer att lägga ut på YouTube. Det finns även en video som är baserad på ett tragiskt människoöde, en låt som bygger på en amerikansk soldats sista brev hem till sin fru. Envideosekvens har visats inte mindre än 2 miljoner gånger. Det är en videoskevens som visar amerikanska soldater i en gatustrid i Haifa.
torsdag 6 mars 2008
Internet Explorer 8 Beta
Microsofts new web browser Internet Explorer 8 Beta, will be downloadable at microsoft.com. IE8 is still a Beta-version so I suggest that most of my visitors wait until the release of the non-Beta version.
onsdag 5 mars 2008
AVG Anti-Virus Free Edition and avast! Home Edition
Do you want to scan your computer for viruses? Then you may have to install an anti-virus program on your harddrive. I will suggest my visitors to use either AVG Anti-Virus Free Edition or avast! Home Edition. Avast do have some more functionalities than AVG, but I prefer the light-weight AVG anyway. If you don't want to install an anti-virus on your computer, then there are at least two free anti-virus online scanners. Both of these scanners are able to run in your browser, especially Internet Explorer. I don't really know if they also will work on Mozilla Firefox, maybe you have to use a plugin like IE Tab to get it run in Firefox. Well, visit F-Secure's homepage to run their online scanner. You will find the scanner at F-Secure Online Virus Scan. The second scanner is available at Trend Micro's homepage at the address Trend Micro HouseCall. As a last tip for today I will give you a link to Panda Security's homepage. Panda's scanner won't delete any treats but it will scan your computer for malware. Panda's online scan will be available at Panda ActiveScan with TruPrevent. I suggest that you run F-Secure Online Virus Scan and Trend Micro Housecall before you run Panda ActiveScan with TruePrevent because of Panda's restricted funcionality.
Upplagd av
Mattias Klang
kl.
23:02
Etiketter: anti-virus, computer program, F-Secure Online Virus Scan, free software, malware, Panda ActiveScan, spyware, Trend Micro HouseCall
PC Magazine: The Best Free Software
I noticed that PC Magazine recently published an article which listed 157 free computer programs. I found PC Magazine's article very interesting and I use several of the programs that PC Magazine mentioned myself. Actually, the first thing I do after a typical reinstall of my OS, Windows XP, is to download and install Mozilla Firefox web browser, Thunderbird email client, WinAmp music player and OpenOffice with the programs Writer and Calc in it. Visit PC Magazine and try some free alternatives to your most common applications. You may also find some new programs that will provide you with knowledge about what your computer is capable of doing.
Upplagd av
Mattias Klang
kl.
22:10
0
kommentarer
Etiketter: computer program, email, free software, music player, PC Magazine, web browser