onsdag 2 april 2008

Virussök din dator med Pandas nya ActiveScan 2.0

Panda Security postade igår ett inlägg på företagets blogg i vilket man berättar om företagets nya onlinescanner. Pandas nya online antivirusscanner Panda ActiveScan 2.0 består av Pandas tre tidigare onlinescanners ActiveScan 1.0, NanoScan och TotalScan. ActiveScan 2.0 söker igenom datorn efter skadlig programkod som virus, maskar, trojaner, spionprogram och rootkits. Observera att ActiveScan söker igenom datorn, den söker och rensar inte igenom datorn. Om man ska låta scannern rensa datorn så måste man betala.

F-Secure är en annan online scanner som är generösare då den rensningen ingår i gratistjänsten. Allt sker via datorns webbläsare så man behöver inte ladda ner mer än några enstaka mindre filer för att köra genomsökningen. En ny funktion i ActiveScan 2.0 är att tjänsten kontrollerar hur infekterade olika datorer är utifrån vilka antivirusprogram som finns installerade på datorerna. Förra året gjorde Panda Security en undersökning av hur vanligt det är med skadlig programkod på datorer som har ett uppdaterat antivirusprogram installerat. Enligt Panda Security så är ca 23% av alla datorer infekterade med skadlig programkod. Detta alltså trots att datorerna har ett uppdaterat antivirusprogram installerat. Undersökningen omfattade inte mindre än 1,5 miljoner datorer och totalt ingick 40 olika säkerhetsprogram i Pandas test. Att nästan var fjärde dator med uppdaterat antivirusprogram var infekterad med skadlig programkod låter helt sanslöst med tanke på att många faktiskt betalar en ganska rejäl slant för olika säkerhetsprogram.

Om du vill testa andra onlinescanners som går att köra direkt i webbläsaren så hittar du länkar till F-Secure Online Virus Scan och Trend Micro HouseCall i ett gammalt inlägg på bloggen.

OBS: Klicka på RSS-ikonen ovanför inlägget för att lägga till min RSS i er läsare!

Inga kommentarer: