Ni har säkert läst eller i förbifarten hört talas om Media Player Classic eller VideoLAN. MPC och VLC är två olika program som används för att titta på film, webbtv mm på datorn. MPC och VLC har stöd för en rad olika filformat, codec mm. Om du har problem med att få en film att fungera ordentligt i ett annat program så testa med MPC eller VLC. Spelarna klara det mesta utan strul Framförallt VLC går varm hemma på min egen dator. Spelaren är suverän och jag har stött på väldigt få filer som inte VLC klarar av att spela upp. VLC spelar även upp strömmad film, från ex Svt. Kopiera och klistra in länken till mediefilen (inte länken till webbsidan, utan till filen som slutar på .wma) och VLC spelar upp sändningen från Svt. En av fördelarna med spelarna är att dom är väldigt resurssnåla och tar väldigt lite utrymme på hårddisken. En av nackdelarna med MPC är att den tidigare inte har fungerat tillsammans med Windows Vista. Det är dock inget problem, för det finns en variant av MPC, närmare bestämt MPC-versionen Media Player Classic Home Cinema Edition, som även fungerar tillsammans med Windows Vista. Du hittar videospelarnas VLC här, MPC här och Media Player Classic Home Cinema Edition här.
Läs även andra bloggares åsikter om MPC, VLC, VideoLAN, Home Cinema Edition, Media Player Home Cinema Edition, video, film, gratisprogram, datorprogram, videospelare, wma, mpg, avi, filmuppspelare
KlangIT RSS
lördag 12 juli 2008
Gratisprogram för att titta på film: Media Player Classic och VideoLAN och MPC Home Cinema Edition
Upplagd av
Mattias Klang
kl.
14:27
8
kommentarer
Etiketter: Media Player Classic, MPC, MPC Home Cinema Edition, video, VideoLAN, VLC, Windows Vista, Windows XP
Poppa popcorn med datorns USB-port
Ni kanske har hört talas om spexet där några personer poppar popcorn mha av sina mobiltelefoner? Det hela är naturligtvis fejk även om videon fick en hel del uppmärksamhet. Elktromagnetisk strålning från mobiltelefoner kan knappast koncentrera så mycket energi som behövs för att en popcornkärna ska poppa. Jag hittade en video där man är inne på samma sak ungefär, dvs popcornpoppning. Skillnaden är att i den här videon är förmodligen alltihop äkta, eller vad tror ni?
Läs även andra bloggares åsikter om popcorn, video, Metacafe, USB, dator
fredag 11 juli 2008
56.com - Kinas motsvarighet till YouTube
Den kinesiska videositen 56.com har slagit upp portarna efter 5 veckors nertid. Vad som hände med siten är oklart. Vissa uppgifter talar om serverstrul, andra om problem med kinesiska myndigheterna och ytterligare en förklaring till att siten har legat nere påstås bero på musik- och filmbranschens kritik av siten. Oavsett varför siten har legat nere så är den iaf uppe igen. Det som framförallt skiljer 56.com från YouTube är att siten inte begränsar längden på videofilmerna som laddas upp. Det innebär bla att det finns hela avsnitt av serier och filmer uppladdade. Eftersom det är en kinesisk site så ska man inte bli förvånad över att siten är på kinesiska. Det gör dock inte så mycket för man känner igen mycket från hur saker och ting fungerar på YouTube. Dessutom så är det ganska enkelt att lista ut vad som händer när man klickar på olika alternativ. Om du tycker att YouTube saknar en del av det du söker eller om du helt enkelt även vill se vad kineserna har för sig, surfa då in på 56.com. Sitens hemsida finns här.
Läs även andra bloggares åsikter om 56.com, Kina, musik, musikvideo, video, YouTube, youtube.com, videofilmer, TV
7 svenska siter med 1,5 miljoner medlemmar drar 1,7 miljoner unika besökare/vecka
Wyatt Media Group som bland annat äger siterna Lunarstorm, Bilddagboken, Tyda mm har en sammanlagd trafik på över 500 miljoner sidvisningar/vecka, vilket är överlägset flest av alla svenska siter. Siterna som ingår i Wyatt Media Group har tillsammans 1,5 miljoner medlemmar och bara senaste månaden fick Bilddagboken ett tillskott på 30 000 nya medlemmar. Som mest räknat Wyatt med att nå ca 20% av alla internetanvändare i Sverige och så mycket som 70% av alla ungdomar, vilket väl får anses vara en hisnande siffra! Statistiken kommer iofs från Wyatt själva, men med tanke på hur stora Lunarstorm och Bilddagboken är så skulle det inte förvåna mig om siffrorna stämmer. Om du vill veta mer om Sveriges största samlingsportal med webbsiter så gör ett besök på Wyatts hemsida. Du hittar sidan här.
Läs även andra bloggares åsikter om Wyatt Media Group, Wyatt, Lunarstorm, Bilddagboken, Tyda, tyda.se, bilddagboken.se, lunarstorm.se, community, webbsite, site
Upplagd av
Mattias Klang
kl.
17:26
0
kommentarer
Etiketter: Bilddagboken, Lunarstorm, Tyda, Wyatt Media Group
Microsoft skrotar Windows for Workgroups 3.11
Det blev en del rabalder när Microsoft slutade sälja Windows XP. Det startades tom en namninsamling för att få Microsoft att fortsätta sälja XP. Lika stor uppslutning lär det inte riktigt bli bakom Windows for Workgroups 3.11. Windows 3.11 såg dagens ljus 1993 och hade hårdvarukrav som nästan framstår som löjliga idag. Bland annat krävde Windows 3.11 hela 3 MB i RAM-minne och en processor av modell 386:a. Det har hänt en del mellan Windows 3.11 och Windows Vista, milt sagt. Windows 3.11 var föregångaren till kanske mer välkända Windows 95. Windows 3.11 hade stöd för TCP/IP och TrueType, dvs stöd för nätverk och högklassiga fonter. I övrigt bör sägas att Windows for Workgroups 3.11 även innehöll spelet MS Röj (Minesweeper), vilket kanske är det som flest personer kommer ihåg av Windows 3.11. Den 1 November 2008 är det slut med Windows 3.11. Microsoft har en sida med lite intressant och rolig fakta om Windows historia. Du hittar Microsofts sida här.
Läs även andra bloggares åsikter om Windows for Workgroup 3.11, Windows, Windows 3.11, Microsoft, TrueType, Windows 95, TCP/IP
torsdag 10 juli 2008
Jogli - snygg och smart söktjänst för videofilmer, musikvideos mm
YouTube i alla ära, men sitens gränssnitt har en hel del mer att önska. Det finns dock alternativ, Jogli är ett sådant. Jogli gör det möjligt att precis som i YouTube söka efter bland annat musikvideor. Skillnaden ligger i att Jogli visar sökresultaten i ett snyggt gränssnitt där sökresultaten sorterar en artists musikvideos efter album mm. När man klickar på ett album och väljer en låt så kommer också låtens text upp bredvid videospelaren. Hela siten är lättnavigerad och välgjord. Jag sköte på Bruce Springsteen och Madonna och resultaten gav mig mersmak. Vill man sedan spara olika videofilmer så är det fullt möjligt att göra det om man registrerar ett konto på siten. Det är givetvis gratis, men även utan konto kommer man långt. Det är mest om man vill skapa och spara en spellista (playlist) som det är nödvändigt att registrera sig på siten. Om du brukar besöka YouTube så ta en titt på Jogli, sidan är väl värd ett besök. Du hittar Joglis hemsida här.
Läs även andra bloggares åsikter om Jogli, YouTube, youtube, youtube.com, jogli.com, musik, video, Bruce Springsteen, Madonna
Tester och recensioner av Apple iPhone 3G
Jag har tidigare skrivit om Apples nya mobiltelefon iPhone 3G. iPhone 3G verkar helt klart häftig och intressant på alla vis, men eftersom jag inte badar i pengar så avstår jag från att ens tänka tanken att köpa en iPhone. Telias priser på telefonen får en ju att nästan trilla baklänges. Detta och mycket annat har det skrivits en hel del om i datortidningar och dagstidningar inför premiären den 11 juli. Jag tänker därför inte tjafsa så mycket mer om saken utan sammanställer kort och gott en lista med länkar till några av dom största svenska tidningarnas recensioner.
GP: Vi har testat iphone 3G
DN: Häftig surfkänsla men flera funktioner saknas
IDG och PC FÖR ALLA: Tummen upp för Iphone 3G
Metro: De första recensionerna av Apples Iphone 3G
Aftonbladet: Så här bra är nya Iphone
SvD: Iphone 3G sätter ribban
Läs även andra bloggares åsikter om iPhone 3G, iPhone, Apple, mobiltelefon, mobil, telefon
Opera Software ger gratis kurs i webbdesign
Det norska företaget Opera Software ger en gratis onlinekurs i webbdesign. Avsikten med att erbjuda gratis kursmaterial är att snabba på standardiseringen av koden som bygger upp siter och hemsidor på nätet. Det är viktigt med en gemensam standardisering om det ska vara möjligt att besöka en hemsida med olika webbläsare utan att sidan ser konstig ut i vissa webbläsare. Idag utgår bland andra Mozillas webbläsare Firefox, Opera Softwares webbläsare Opera och Apples webbläsare Safari från att webbsidorna är kodade enligt standard, vilket påverkar hur webbläsarna tolkar koden som beskriver hemsidornas utseende.
Microsofts webbläsare Internet Explorer 7 (IE7) följer inte standarden som anger hur webbsidor ska kodas, vilket också leder till att en webbsida ibland ser olika ut i exemplevis Firefox och Internet Explorer. Jag har själv suttit och kodat i html och css och blivit mer eller mindre fly förbannad på att en hemsida se bra ut i Firefox men helt kass ut i IE. Jag har förstått att webbdesigners har ett antal tekniker för att skriva sk IE-hacks som rättar till hemsidans utseende i just Internet Explorer. Rätta mig om jag har fel, men man ska bygga en hemsida så att den ser bra ut i Firefox och sedan korrigera koden så att man tycker att sidan även ser hyfsad ut i IE. Så borde man ju göra om man vill följa standardiseringen iaf. Dom som bygger hemsidorna måste alltså ta hänsyn till att IE tolkar koden bakom webbsidan på ett annorlunda vis än Firefox, Safari och Opera. Förhoppningsvis slipper man detta när Internet Explorer 8 kommer ut på marknaden, eftersom IE8 lär följa samma standard som övriga webbläsare. Jag förstår mycket väl den frustration som många hemsidebyggare känner inför Microsofts envisa inställning att hålla sig med en egen standard när andra stora tillverkare av webbläsare enas om en gemensam standard för html-kodning.
Hur som helst så vill i alla fall Opera slå ett slag för standardiserad kodning av webbsidor, vilket också är anledningen till att företaget erbjuder en kurs i webbutveckling. Opera vill göra det möjligt för internetanvändarna att välja en passande webbläsare utifrån sina behov och inte beroende på att bara några webbläsare klarar av att visa sidorna korrekt. Man får anta att Opera också vill skapa en större marknad för just webbläsaren Opera genom att påverka webbsidornas uppbyggnad. Inget fel i det iofs. Jag ser bara positivt på att det kommer fler webbläsare som fyller olika behov bland internetanvändarna. För dig som har tid, ork och lust att läsa mer om standardiseringen och hur man bygger en hemsida mha css och html hittar Opera Softwares kurs här. Ytterligare information om html, css mm finns på Opera Softwares sida här.
Läs även andra bloggares åsikter om Opera Software, Opera, Mozilla Firefox, Firefox, Internet Explorer, IE7, IE8, Internet Explorer 8, Internet Explorer 7, html, css, webbdesign, hemsida, kodning, koda, webbläsare, Safari
Upplagd av
Mattias Klang
kl.
02:54
2
kommentarer
Etiketter: css, Firefox, html, Internet Explorer, Opera, webbdesign
E-sushi gör det enkelt att starta om datorn, öppna DVD-släden, tömma papperskorgen mm
E-sushi är ett företag som sysslar med grafisk design och utveckling av datorprogram. E-sushi erbjuder ett antal gratisprogram som inte på något vis är nödvändiga, men som ändå underlättar datoranvändandet. Vad sägs till exempel om ett program som via en systemikon gör det möjligt att logga ut, starta om, stänga av datorn? Eller du kanske skulle ha användning för ett program som tömmer papperskorgen via ett musklick på en systemikon eller varför inte en ikon för att stänga och öppna DVD-släden? E-sushi har en samling program som gör precis den här typen av saker. Du hittar e-sushis program här. Som sagt, inga nödvändiga program, men ändå en vissa funktioner som gör datorn lite mer användarvänlig.
Läs även andra bloggares åsikter om e-sushi, gratisprogram, papperskorgen, tömma papperskorgen, system, systemikon, ikon, systemfältet, Windows XP, Windows Vista, Windows, användarvänlighet, starta om datorn, logga ut, stänga av datorn, program, dataprogram, datorprogram
Upplagd av
Mattias Klang
kl.
01:42
0
kommentarer
Etiketter: e-sushi, programvara, Windows Vista, Windows XP
onsdag 9 juli 2008
Gratisprogram för att redigera filmer: Movie Maker 2.1 från Microsoft
På Microsofts hemsida finns ett program att ladda ner om man vill skapa, redigera eller dela ut filmer. Programmet heter Movie Maker 2.1 och är gratis. Jag har inte testat programmet för egen del, men antar att det klarar dom mest grundläggande redigeringarna av film. Vill man åstadkomma mer avancerad bildredigering så måste man nog söka sig till något annat program. Jag har aldrig riktigt fått upp ögonen för filminspelning och redigering av film i dator så om jag ska var ärlig så är det ett ganska obekant område för mig. Jag ville bara tipsa om att programmet finns om någon har behov av ett redigeringsprogram för film. Movie Maker 2.1 finns att hämta hem gratis från Microsoft. Du hittar programmet här.
Läs även andra bloggares åsikter om Microsoft, Movie Maker, Movie Maker 2.1, gratisprogram, filmredigering, redigera film, film, program
tisdag 8 juli 2008
Cabos - lättviktsprogram som ersätter LimeWire
Brukar du använde LimeWire som fildelningsprogram? Jag har testat LimeWire vid några enstaka tillfällen, men gillar torrent-tekniken betydligt mer så numera använder jag aldrig program som DC++ eller LimeWire. Om du nu är av motsatt åsikt och föredrar framföralt LimeWire så ska du veta att det finns ett program som drar betydligt mindre resurser från datorn och som filtrerar bort all reklam. Kort och gott ett lättviktsprogram som ersätter LimeWire.
Programmet heter Cabos och finns även på svenska. Cabos är ett Gnutella fildelningsprogram baserat på LimeWire och Acquisition. Och det bästa av allt är att det givetvis är gratis. Cabos har stöd för det mesta du behöver för effektiv filöverföring, dock ej för filöverföring via torrents. Systemkrav för att installera Cabos är Windows 2000 eller någon senare version, Mac OS X 10.2.8 eller senare, Mac OS 8.6 eller någon senare version. Du hittar Cabos på svenska här.
Läs även andra bloggares åsikter om LimeWire, fildelning, Windows XP, Windows Vista, Mac OS X, OSX, P2P
Upplagd av
Mattias Klang
kl.
18:09
0
kommentarer
Etiketter: Cabos, fildelning, LimeWire, Mac OS X, Windows Vista, Windows XP
Här köper du din iPhone 3G på fredag den 11 juli
Strax efter midnatt, fredag den 11 juli så börjar Telia sälja iPhone 3G i företagets butiker i Göteborg, Stockholm och Malmö. Det är tre butiker som kommer att sälja iPhone i premiären, nämligen butiken på Kungsgatan 36 i Stockholm, Kungsportsplatsen 2 i Göteborg och Södra Förstadsgatan 7 i Malmö. Dessutom går det att få tag på telefonen via telia.se webbutik. Jag antar att först till kvarn gäller, så den som verkligen vill ha en iPhone först av alla får nog förbereda sig på att köa innan släppet. Telia kommer också tacka dig för att du lägger ut så mycket pengar på deras nya produkt att företaget bjuder på snacks under lanseringen 11 juli. Om man nu har turen (och pengarna) att komma över en splitter ny iPhone 3G så kan det vara bra att känna till att hiphopsiten Whoa.nu kommer att tillhandahålla en specialanpassad webbsida tillägnad iPhone 3G.
Uppdatering:
PC FÖR ALLA gör tummen upp för nya iPhone 3G. Läs en utmärkt, utförlig recension av iPhone 3G här. Också GP och DN har skrivit bra recensioner om iPhone, läs mer här och här. SvD har en lång recension av iPhone 3G här.
Program från Microsoft för att blockera automatisk uppdatering till SP3 på Windows XP
Microsoft släppte Service Pack 3 till Windows XP i maj. Företaget såg dock till att inte inkludera Service Pack 3 i Windows automatiska uppdateringar. Företagets beslut att inte skicka ut SP3 med operativsystemet automatiska uppdateringar utgjorde ingen tillfällighet förstås. Ett Service Pack innebär nämligen en hel del uppdateringar av operativsystemet och har man riktigt otur så kanske inte uppdateringarna fungerar på systemet som har uppdaterats. Ett exempel på det var när en säkerhetsuppdatering till Windows ledde till att Zone Alarms brandvägg blockerade all internetåtkomst. Inte särskilt roligt alls! Läs mer om den här händelsen i Computer Sweden. Detta är ingenting som en normal datoranvändare behöver grubbla sig sömnlös över, utan alla privatpersoner uppmanas att omgående ladda hem och installera SP3 till Windows XP, om man nu inte redan har gjort det vill säga.
Hur som helst så har Microsoft av hänsyn till alla personer som administrerar Windows-system världen över låtit bli att skicka ut SP3 med OS:ets automatiska uppdateringar. Därmed har man också låtit bli att riskera stabiliteten i en del känsliga datorer som använder Windows XP och som kanske inte skulle klara av att fungera korrekt med alla nya uppdateringar i SP3. Nu är det dock snart slut med Microsofts undantag och inom en snar framtid kommer MS att inkludera SP3 i Windows automatiserade nedladdning av uppdateringar. Därför går Microsoft nu ut och upplyser systemadministratörer om att ifall man vill undvika SP3 så måste man hädanefter installera ett program för att blockera den automatiska nedladdningen av SP3. Programmet som man bör installera för att slippa SP3 heter Windows Service Pack Blocker Tool Kit och finns att ladda ner från Microsofts sida för programnedladdning. En direktlänk till programmet finns här. Programmet är på engelska, men jag räknar kallt med att det blockerar även nedladningen och uppdateringen av svenska SP3.
Som jag nämnde innan så är detta ingenting som en vanlig datoranvändare bör hänga upp sig på, utan om du inte riktigt hänger med i resonemangen så kan du utgå ifrån att det är en god idé at tladd aned och installera SP3. Senast härom dagen gick Microsoft ut och varnade för ett säkerhetshål som hänger samman med företagets ActiveX-modul. Det är inte första gången ActiveX skapar säkerhetsproblem (och förmodligen inte den sista heller) så det finns alla anledning i världen att inte vänta på Windows automatiska uppdatering till SP3 utan att istället gå händelserna i förväg och installera SP3 på egen hand. Du hittar information om SP3 för XP här. Enklast är nog att ladda ner och installera SP3 via Windows Update. Använder du Windows Vista så bör du istället leta efter Service Pack 1 till Vista. Du hittar även SP1 enklast via Windows Update. Direktlänk till Windows Update finns här.
Läs även andra bloggares åsikter om Windows Update, SP3, Service Pack 3, säkerhet, IT-säkerhet, ActiveX, Microsoft, SP1, Service Pack 1, Windows Vista, Windows XP
Upplagd av
Mattias Klang
kl.
16:34
1 kommentarer
Etiketter: ActiveX, IT-säkerhet, Microsoft, Windows Vista, Windows XP
HeavyLoad testar datorns prestanda under maximal belastning
Programmet HeavyLoad testar datorn prestanda under belastning. Det innebär att programmet belastar datorns RAM-minne, processor, hårddisk, nätvärk och operativsystem maximalt. Programmet skriver sedan en stor test-fil till en temporär katalog. Filen beskriver hur datorn reagerat på arbetsbelastningen. Programmet sägs använda sig av olika komplexa beräkningsmodeller för att fresta på datorns hård- och mjukvara. Programmet är gratis och finns att ladda ner på tillverkarens hemsida. Scrolla ner till rubriken HeavyLoad V2.4. Observera att programmet kräver att du använder operativsystemet Windows.
Läs även andra bloggares åsikter om Windows, Windows XP, Windows Vista, HeavyLoad, gratisprogram, program, processor, hårddisk, prestanda, nätverk, RAM-minne, arbetsminne
Upplagd av
Mattias Klang
kl.
14:29
0
kommentarer
Etiketter: HeavyLoad, RAM, Windows Vista, Windows XP
Pioneer presenterar Blu-ray skiva som rymmer 400 GB
En vanlig Blu-ray skiva rymmer 25 GB, är det en dual-layer skiva så rymmer den dubbelt så mycket, dvs max 50 GB. Det är också den största lagringskapaciteten som säljs kommersiellt idag. Det är dock ingenting mot Pioneers nya skiva som rymmer hela 400 GB. Ja, du läste rätt. Pioneer har utvecklat en skiva som bygger på Blu-ray-teknik och som består av 16 lager. Det gör att skivan rymmer så mycket som 400 GB. En annan mycket intressant detalj är att skivan inte behöver någon speciell Blu-ray-läsare, utan det ska duga alldeles utmärkt med en vanlig standard Blu-ray-spelare för att läsa skivan. Pioneer ska dock inte producera och sälja företagets nya produkt utan letar efter skivtillverkare som är intresserade av företagets nyutvecklade skiva. Om du vill läsa mer om Pioneers nya Blu-ray-skiva så rekommenderar jag deras pressmeddelande som finns här.
Uppdatering:
PC FÖR ALLA skriver om Pioneers nya Blu-ray skiva här.
Läs även andra bloggares åsikter om Pioneer, Japan, Blu-ray, skiva, lagringsutrymme, GB, lager, dual-layer
Blizzard söker betatestare till World of Warcraft expansion set Wrath of the Lich King
Dataspelstillverkaren Blizzard söker betatestare till World of Warcrafts nya expansion set Wrath of the Lich King. Tydligen har Blizzard som målsättning att ge ut ett expansion set per år. Den föresatsen har gått om intet eftersom över ett år förflutit sedan Blizzard gav ut förra expansion set. Själv har jag aldrig spelat WoW, men väl tittat på när mina syskonbarn lirat. Spelet verkar helt klart häftigt, men jag är snudd på rädd att testa. Jag vet nämligen av erfarenhet att om man blir fast i ett sådant spel så kommer man att spendera mycket tid framför datorn. Jag tillbringar redan idag många timmar per dag framför burken så ytterligare några timmars dataspelande är nog inte att rekommendera.
En gång i tiden spelade jag bort månader av min fritid på dataspelen Giana Siters, Gauntlet, Arkanoid, Tetris mm. På gymnasiet spelade jag tom bort ett helt kursbetyg genom att lira Tetris på miniräknaren istället för att lyssna på läraren, men så vann jag ju å andra sidan klassens interna Tetris-tävling också. Vinnaren blev utlovad en back öl, men någon sådan har jag fortfarande inte sett skymten av. Efter C64-spelen så fastnade jag framför Monkey Island-spelen på brorsans 4.86:a. Jag var faktiskt riktigt hooked up på Adventure Games ett tag. Jag tror jag fastnade på något av Monkey Island spelen, sedan gick jag vidare till Day of the tentacle, Sam & Max, Indiana Jones mm. Förresten, jag slog ihjäl en hel del timmar framför SimCity 1och SimCity 2000 också. Åh, nu minns jag ju favoritspelet nr 1, EAs hockeyspel NHL 93. Jösses vad jag och en kompis spelade det spelet. Av någon anledning bara just 93:ans version. När sedan uppföljarna kom så slutade vi, varför vet jag inte. Det var helt enkelt något speciellt med just NHL 93 som inte fanns kvar i dom andra. Inte blev spelet sämre av att man lärde sig ändra i en fil för att lägga till helt egna namn på spelarna. Vi namngav spelarna i laget efter polarna. Roligast var ju att se vilken av ens polare som gjorde flest mål och vem som hade varit inne på plan vid flest baklängesmål.
Jaja, nu spårade jag ur totalt här, snacka om dataspelsnostalgi. Tillbaka till World of Warcraft. Hur som helst så söker Blizzard betatestare till spelets nya expansion set. Om ni känner er manade att hjälpa Bizzard buggtesta nästa expansion set så loggar ni in på ert WoW-konto, går till "account management"-delen och kikar efter en länk som heter något i stil med "Wrath of the Lich King Beta Opt-In". En liten aptitretare i form av en trailer finns att se på youtube.com här. SvD nämner WoWs nya expansion set i en artikel som finns här.
Upplagd av
Mattias Klang
kl.
03:56
0
kommentarer
Etiketter: Blizzard, dataspel, expansion set, World of Warcraft, WoW, Wrath of the Lich King
måndag 7 juli 2008
Ladda hem Jens Lapidus ljudbok Aldrig fucka upp gratis på dn.se
Till och med midnatt får man ladda hem Jens Lapidus bok Aldrig fucka upp som ljudbok på DNs hemsida. Jag hade helt missat DNs kampanj med ljudböcker. Det kanske beror på att jag inte läser så mycket dagstidningar på svenska längre. Hur som helst Jens Lapidus bok är ju omtalad. Jag har inte läst den, men väl hört talas om den en längre tid. Boken har i alla fall fått en hel del bra omdömmen. Ni som vill lyssna på Lapidius bok kan ladda ner alla delarna som en enda ljud fil på DNs kampanjsida. Ni hittar den här. Om ni vill läsa om DNs kampanj så hittar ni en artikel som beskriver hela projektet här.
Läs även andra bloggares åsikter om Jens Lapidus, Aldrig fucka upp, ljudbok, ljudböcker
Gigabyte M912 minidator
Gigabyte ger sig in i konkurrensen på marknaden för minidatorer, sk Netbooks, UMPC, eller om du så vill ULPC. Oavsett vad man väjer att kalla dom nya minidatorerna så är det en variant av datorer som har blivit mycket uppmärksammade på sista tiden. Nu har som sagt även Gigabyte gett sig in i leken med en minidator som går under beteckningen M912. Gigabytes nya dator har en Atom processor från Intel på 1,6 GHz, 1 GB i RAM-minne och en hårddisk på 160 GB. Om jag förstod Gigabytes specifikationsblad rätt så går dator även att få med en S-ATA hårddisk på 120 eller 250 GB. 250 GB låter i mesta laget för den här typen av dator, men onekligen verkar det vara så, om man nu får tro Gigabytes hemsida. Det ska även gå att köpa dator med Linux, Windows XP eller Windows Vista Home Basic. Det framgår inte vilken version av Linux som man kan välja som operativsystem. Några prisuppgifter har jag inte, men väl några fotografier på datorn, utöver bilden i inlägget. Jag hittade två bilder som har tagits av privatpersoner i och med att datorn har visats upp i offentliga sammanhang. Du hittar respektive bild på siten Flickr, här och här. Jag tog mig även friheten att klistra in datorns specifikationsblad här nedanför. Klicka på bilderna för att titta på bilderna i större storlek. Computer Sweden har också uppmärksammat Gigabytes nya minidator. Tidningens artikel hittar du här.
Läs även andra bloggares åsikter om UMPC, ULPC, minidator, Gigabyte, Windows XP, Windows Vista, XP, Vista, Linux, dator, PC
Upplagd av
Mattias Klang
kl.
17:30
0
kommentarer
Etiketter: Gigabyte, Linux, minidator, ULPC, UMPC, Windows Vista, Windows XP
söndag 6 juli 2008
Readius - portabel, vikbar bildskärm
En intressant marknad som också förväntas växa kommande åren är utvecklingen av tunna portabla bildskärmar. Om utvecklingen når tillräckligt långt så kanske man med tiden ersätta tidningar och böcker gjorda av papper med digitala bildskärmar.
Ett företag som heter Polymer Vision har utvecklat en ny vikbar bildskärm som ingår i företagets produkt Readius. Readius bildskärm är ca 12,7 cm diagonalt och rullas ut till full storlek. När bildskärmen inte används så förvaras skärmen ihopvikt runt själva enheten. Skärmen har en upplösning på 320 x 240 och enheten har bland annat stöd för USB 2.0 och Bluetooth. Upplösningen kan verka liten, men då ska man ha klart för sig att det faktiskt är me rän vad många tidigar eprodukter inom samma område har haft. Just upplösningen måste ju också vara tillräckligt hög för att skärmen på allvar kunna konkurrera med text och bild tryckt på vanligt papper. Batteriet varar ca 30 minuter, vilket är i minsta laget enligt mig.
Jag tror mycket på den här tekniken och kanske blir portabla bildskärmar det som till slut får oss att överge vanliga papper och ta steget fullt ut in i det papperslösa samhället. Marknaden för den här typen av produkter förväntas öka rejält kommande åren och vi kommer nog få se fler likande enheter från andra tillverkare längre fram. Om och när Readius kommer till Sverige är oklart. Readius beräknas komma ut i handeln runt årsskiftet. Priset omräknat i kronor blir i varje fall strax över 2000 kr. Jag är väldigt imponerad av utvecklingen av bärbara bildskärmar och minidatorer, sk Netbooks. Vi kommer säkert att få se en spännande utveckling av både minidatorer och små funktionella bildskärmar. Du hittar specifikationer och information om Readius här.
Uppdatering. Nu har även IDG snappat upp nyheten om Readius. Du hittar IDGs artikel här.
Upplagd av
Mattias Klang
kl.
04:03
0
kommentarer
Etiketter: Bluetooth, Polymer Vision, Readius, upplösning, USB 2.0
Ny version av Windows Update
Microsofts uppdateringstjänst till Windows, Windows Update kommer i ny version i slutet av juli. Enligt Microsofts utvecklingsteam så är det både uppdateringstjänsten på nätet som funktionen hos klienten, dvs Windows Update agent som får nya bättre funktioner. Det kommer dock inte att synas utanpå utan förändringarna består mest i nya funktioner under skalet. Detta innebär att Windows Update blir upp till 20% snabbare på att söka efter nya uppdateringar. Ytterligare en ny funktion är att Windows Update även ska uppdatera sig själv i fortsättningen, vilket i större utsträckning garanterar att uppdateringstjänsten fungerar stabilt och meddelar om nya viktiga säkerhetsuppdateringar osv. Om du vill fördjupa dig i hur Windows Update fungerar så kan du läsa mer om det på Microsofts hemsida.
Upplagd av
Mattias Klang
kl.
02:36
1 kommentarer
Etiketter: IT-säkerhet, Microsoft, Windows Update, Windows Vista, Windows XP
lördag 5 juli 2008
Det här är världens främsta torrent-siter
Google har ett verktyg för att analysera trafiken på webbsidor. Verktyget heter Google Trends och samlar in information om vilka sidor som internetanvändarna besöker. Google Trends samlar in statisk på flera olika vis, bland annat genom att granska hur många gånger en webbsida eftersöks mha Googles sökmotor. För den som vill läsa mer om Google Trends så rekommenderar jag Google Trends engelska sida About.
Nu skulle inte den här postningen handla om Google Trends utan om världens mest trafikerade torrent-siter. Alltså sidor där man fildelar mha torrentteknik. Enligt Google Trends så leder den amerikanska siten Mininova med ca 2 miljoner besökare per dygn. På andra plats kommer The Pirate Bay och därefter isoHunt och Torrentz. Vi ser också att dom flesta besökarna kommer från framförallt tre länder, nämligen USA, Indien och Storbritannien. Det finns bara en site där Sverige överhuvudtaget finns med på listan över vilka länder besökarna kommer ifrån och det är torrentsiten The Pirate Bay. Inte så förvånande kanske. Om du vill titta närmare på Google Trends statistik så hittar du statistik över mininova.org, thepiratebay.org, isohunt.com och torrentz.com här.
Läs även andra bloggares åsikter om fildelning, The Pirate Bay, Pirate Bay, torrent, isoHunt, Torrentz, isohunt.com, torrentz.com, thepiratebay.org, mininova.org, piratkopiering, Google Trends
Upplagd av
Mattias Klang
kl.
16:22
5
kommentarer
Etiketter: fildelning, isoHunt, isohunt.com, mininova.org, The Pirate Bay, thepiratebay.org, torrent, Torrentz, torrentz.com
Howcast - professionella videoguider inom allt mellan himmel och jord
Webbsiten Howcast samlar professionellt gjorda videoguider inom alla möjliga områden. Till exempel finns det videoguider som beskriver hur man lättast bokar billigaste möjliga flygresa eller hur man tillverkar en katapult för vattenbalonger. Eftersom det här är tänkt att vara en blogg om datorer i allmänhet och internet i synnerhet så tänkte jag tipsa om lite videoguider om just detta. Jag kanske ska passa på att nämna att det även finns skriftliga versioner av flera guider i sitens kategori Wiki Guides.
Här kommer i alla fall en lista på väldigt pedagogiska videoguider som beskriver allt från hur du rensar Firefoxs eller Internet Explorers historik, hur man installera Object Dock i Windows, hur man skapar säkra lösenord till hur du ska gå till väga för snabba upp Firefox. Guiderna passar även nybörjare tack vare att guiderna går väldigt metodiskt tillväga. För den som bara har glömt någon detalj i hur man ska gå tillväga så rekommenderar jag att man istället söker på Google för att hitta den informationen man söker. Det kan bli lite segt att titta på en hel video för att dra sig till minnes en detalj i sammanhanget. Å anda sidan så kan man enkelt hoppa mellan videoguidernas olika moment tack vare markeringar på videospelarens tidsaxel. Nog tjatat om detta, här har ni lite tips på lärorika videoguider. Ni hittar fler guider genom att söka eller klicka på "Related Videos" precis som på youtube.com
How To Clear Your Internet History in Firefox
How To Clear Your History in Internet Explorer 7
How To Get a Free Object Dock For Your Computer
Remote Controlling a Computer For Free (How To)
How To Create Good Passwords
Du hittar Howcasts arkiv med guider inom data/IT-området genom på Howcasts hemsida klicka på fliken Categories och underavdelning Technology. Du hittar Howcasts hemsida här och en direktlänk till Howcast Categories har du här.
Upplagd av
Mattias Klang
kl.
13:54
0
kommentarer
Etiketter: Firefox, guide, Howcast, Internet Explorer, video, youtube
Leif GW Persson är inte Leif GW Persson - Leif GW Persson är Fredrik Virtanen
Leif GW Persson är inte Leif GW Persson, Leif GW Persson är Fredrik Virtanen. Låter det konstigt? Ja, det är det också. Leif GW Persson bloggar på GW-bloggen. Där försäkrar han att det verkligen är Leif GW Persson som bloggar, att han verkligen är sig själv sas. Men, det är han ju inte. Alltså, se på bilden här intill. Vem är det? Är det Leif GW Persson eller Fredrik Virtanen? Svaret är att det är Fredrik Virtanen som håller på att transformeras till Leif GW Persson! Om ni inte tror mig, kolla in youtube-videon så ser ni själva hur transformationen går till!
Om man ska vara lite allvarlig för en kort stund så kan man väl säga att Fredrik Virtanen och Leif GW Persson är sk "separated at birth" som det brukar stå i amerikanska skvallertidningar. Inte för att jag läser sånt trams, men ändå. Utöver utseendemässiga likheter så tror jag att deras gemensamma drag består av att båda ger ett flummigt och lite nerdrogat intryck.
Läs även andra bloggares åsikter om Leif GW Persson, GW Persson, GW-bloggen, Fredrik Virtanen, Virtanen
Acer lanserar LCD bildskärm med 50 000:1 i kontrast
Acer har lanserat en LCD-bildskärm med 50 000:1 i kontrast. Acers nya skärm går under benämningen G24. Acer hävdar att det inte finns någon annan skärm som kan mäta sig med deras nya värstingskärm vad gäller kontrast. Sant eller ej så är i varje fall skärmen en riktig skönhet för den som ställer stora krav på bildens kvalité. Skärmen är avsedd för spelentusiaster, vilket mer än väl framgår av skärmens design. Det märks också på skärmens specifikationer. Skärmen har en kort responstid på bara 2 ms och en maximal upplösning på 1900 x 1200 bildpunkter. Skärmen har även stöd för Full HD. Acer G24 är precis som Acers speldator Aspire Predator färgad i metallic koppar. Det finns även en möjlighet att ansluta skärmen via HDMI och HDCP. Ljusstyrkan ligger på ganska måttliga 400 cd/m² och förhållandet mellan bredd och höjd är 16:10, dvs widescreen. Ett bildförhållande som blir alltmer vanligt och som troligtvis kommer att vara standard inom några år.
Av specifikationerna att dömma så kan man säkert använda skärmen som en liten TV om man skulle vilja. Det lär nog inte vara några som helst problem. Utöver beskrivningen ovan så har skärmen även diverse bildförbättringstekniker, men jag har svårt bedöma värdet av dess då de flesta tillverkare stoltserar med olika former av tekniker för att förbättra bildkvalitén. Till exempel påstår Acer att deras teknik Acer CrystalBrite technology med 400-nit brightness eliminerar skärmens blödning, dvs att att skärmen dras med en viss bakgrundsbelysning trots att den egentligen bara ska visa svarta bildpunkter.
Läs även andra bloggares åsikter om HDMI, bildskärm, Acer, widescreen, Acer G24, upplösning, ljusstyrka, HDCP, Aspire, LCD, Full HD, HD
fredag 4 juli 2008
Boba Fett - Let's Dance nästa? [humor]
GNUs Richard Stallman kommenterar Bill Gates avgång
Richard Stallman, grundare till "the Free Software Foundation", går till frontalangrepp på Microsofts grundare Bill Gates och proprietär programvara i en artikel som finns publicerad på BBC NEWS. Proprietär programvara kan enkelt beskrivas som programvara som begränsas av olika former av äganderätt. Vanligtvis innebär detta att källkoden är hemlig och att användaren inte tillåts ändra i programmets konstruktion, ej heller sprida programvaran vidare till andra.
Richard Stallman menar att det inte spelar så stor roll att Bill Gates är ute ur leken eftersom dom begränsningar som Gates har byggt upp inom mjukvarubranschen består. Stallman berättar om Gates klassiska brev som innebar att Gates krävde betalt av personer som nyttjade hans programkod. Om hur detta bidragit till Microsofts framväxt och monopol på marknaden. Stallman hävdar att Microsofts proprietära programvara begränsar människor på flera olika sätt. Bland annat så innebär restriktionerna på icke fri programvara att en programmerare inte kan/får ändra i programkoden och därigenom skapa bättre och mer ändamålsenliga program. Därtill splittrar restriktionerna människor eftersom man inte får dela med sig av modifierade versioner av program som bygger på proprietär programkod. Därigenom stämplas personer som vill dela program mellan sig som piratkopierare. Stallman anklagar Adobe, Microsoft, Apple och många andra mjukvaruutvecklare för att kontrollera människor genom att tillföra programvaror som den vanliga användaren inte har någon kontroll över. Tvärtom innebär programmen att den vanliga datoranvändaren blir styrd av företagen som har utvecklat programmen.
Richard Stallman föreslår istället den radikala lösningen att all programvara ska vara fri, fri att att del av (i form av källkoden), fri att ändra och modifiera utifrån behov och sist men inte minst fri att sprida vidare till vem man vill. Stallman passar också på att göra reklam för GNU/Linux som är ett operativsystem som till stor del bygger på Stallmans principer. Operativsystemet är gratis och fritt tillgängligt för allt och alla. Om fler använde program som byggde på öppen källkod (Open Source) så skulle människor bli friare och i slutändan få bättre programvara än med dagens proprietära programkod. Stallman tvekar inte att till och med säga att det är bättre med inga program alls än program som bygger på sluten källkod, eftersom användarna i så fall kommer att utveckla dom program man behöver samt att man då inte förlorar sin makt och sitt inflytande över datorn.
Många anser säkert att Stallman är lite stollig, men jag tycker att han har intressanta infallsvinklar på det här med programvara till datorerna. Vem bestämmer egentligen att det ska kosta pengar att att få tillgång till dom redskap som behövs för att skriva dokument, bränna skivor, surfa på Internet mm? Det är fascinerande att det idag går att göra nästintill allt (och i somliga fall mer därtill) som en normal användare vill göra med sin dator utan att behöva betala en krona. Detta tack vara program som bygger på öppen källkod. Stallmans åsikter är värda att tänka på i alla fall. Mitt inlägg är en mindre noggrann översättning av Stallmans artikel i BBC NEWS. Den riktiga artikeln hittar du här. Wikipedias information på svenska om proprietär programvara hittar du här.
Läs även andra bloggares åsikter om öppen källkod, Open Source, Microsoft, programvara, sluten källkod, programmering, Linux, GNU/Linux, operativsystem, Richard Stallman, Bill Gates, Windows
Upplagd av
Mattias Klang
kl.
16:35
0
kommentarer
Etiketter: BBC, Microsoft, Open Source, programvara, proprietär, Richard Stallman, sluten källkod, öppen källkod
Prisras på MacBook Air i USA
Den uppmärksammade supersmala datorn MacBook Air får sänkt pris i USA. MacBook Air säljs i två olika versioner, en med något svagare processor (Intel Core 2 Duo 1,6 GHz) och med vanlig hårddisk på 80 GB, samt en med SSD-hårddisk som rymmer 64 GB och har en lite starkare processor (Intel Core 2 Duo 1,8 GHz). Det är datorn med SSD (solid-state drive) som nu får sänkt pris. Apple sänker priset med hela 16%, vilket motsvarar ca 500 dollar. Återstår att se hur priset påverkas i Sverige med tiden. Personligen skulle jag aldrig köpa en MacBook Air, eftersom priset är hutlöst (som med mycket annat av Apples prylar). På Apple Stores svenska sida står det att MacBook Air i dagsläget kostar 23 275 kr, som hittat eller hur? Skulle inte tro det, men visst, Mac:arna har ju snygg design, inte tu tal om saken. För den som ändå umgås med tanken på att köpa en MacBook Air så kan det alltså vara idé att avvakta ett tag och se om priset går ner en sisådär 3000 kr. Vill du dregla över en MacBook Air eller kanske skratta åt tanken på att lägga ut 23 papp för en bärbar dator så hittar du Apple Stores hemsida här. Produktspecifikation på MacBook Air hittar du här.
Läs även andra bloggares åsikter om MacBook Air, Apple, Mac, Macintosh, bärbar dator, Apple Store, Intel, SSD
Upplagd av
Mattias Klang
kl.
14:34
0
kommentarer
Etiketter: Apple, Intel, Mac OS X, MacBook Air, Macintosh, ssd
Mac utmanar Microsofts monopol på operativsystem
IDG kommenterade Windows tillbakagång på operativsystem-marknaden. Microsofts operativssystem backade till att för första gången på länge till att ha "bara" omkring 90% av marknaden. Framförallt är det Mac som knappar in så sakteligen på Microsofts varianter av Windows. Net Applications uppger att 90,89% av alla internetuppkopplade datorer använder Windows som OS. Mac OS X är klar tvåa med 7,94% av internetanvändarnas datorer. Linux kammar hem tredjeplatsen med ynka 0,80% av marknaden för persondatorer. Själv använder jag Ubuntu Linux och det duger fint, även om det är en del trixande innan man får operativsystemet att fungera som man vill. Ubuntu kräver lite mer pillande än Windows för att få film, musik mm att fungera som det är tänkt. Till viss del är det en vanesak, men när man väl har fått kläm på saker och ting så är det faktiskt roligare med Ubuntu Linux än Windows eftersom man kan ändra så fritt i operativsystemet. Jag får säkert en anledning att återkomma till Linux, men först måste jag lära mig mer om hur det fungerar på egen hand. Läs mer på IDGs sida.
Läs även andra bloggares åsikter om Mac, Macintosh, Mac OS X, operativsystem, Windows, Windows Vista, Windows XP, Net Applications, OS, Ubuntu, Ubuntu 8.04, IDG
Upplagd av
Mattias Klang
kl.
14:10
0
kommentarer
Etiketter: Linux, Mac OS X, Macintosh, Microsoft, Ubuntu 7.10, Ubuntu 8.04
Adobe Acrobat Reader 9, Foxit Reader och PDF Download
Bloggen Din IT Kunskap har idag en postning om Adobes nya version av Adobe Acrobat Reader 9. Programmet finns nu att ladda ner gratis från Adobes hemsida. Länk till Adobes nedladdingssida för programmet hittar ni i Din IT Kunskaps inlägg. Jag har tidigare skrivit att det är viktigt att använda sig av uppdaterade versioner olika datorprogram. Detta gäller givetvis även Adobe Acrobat Reader. Din IT Kunskap är inne på samma spår då han påtalar säkerhetsbrister i programmets tidigare versioner. Hur som helst, Acrobat Reader är mer eller mindre standard när det kommer till pdf-dokument, plattformsoberoende och allt.
Det finns dock lite olika alternativ och komplement som kan vara bra att känna till. Idag använder jag Ubuntu 8.04 på min hembyggda PC och i Ubuntu finns ett program som följer med från scratch som heter Dokumentvisaren Evince. Programmet duger finfint för att visa vanliga pdf-filer utan några krusiduller. Innan när jag använde Windows XP som operativsystem på min gamla dator så installerade och använde jag ett program som heter Foxit Reader. Fördelen med Foxit Reader är programmet är mycket mindre och går avsevärt mycket snabbare än Adobe Acrobat Reader att ladda ner och installera. Sist men inte minst vill jag passa på att tipsa om ett tillägg till Firefox som heter PDF Download. Det är ett tillägg som jag använder titt som tätt och jag tycker att det är ganska smidigt. Ni hittar tillägget på Firefox sida för Add-ons här. Foxit Reader är ett gratisprogram som finns att ladda ner här.
Läs även andra bloggares åsikter om Firefox, Adobe Acrobat Reader 9, Adobe, Foxit Reader, Foxit, PDF Download, pdf, dokument
Upplagd av
Mattias Klang
kl.
13:18
6
kommentarer
Etiketter: Adobe, Adobe Acrobat Reader 9, Firefox, Firefox 2, Firefox 3, Foxit Reader, PDF Download
ASUS Eee PC 900 med touch screen
Jag vet i ärlighetens namn inte om det hela är en väl genomförd blåsning eller om det är på riktigt. På bloggen jkkmobile visas bilder på en hackad ASUS Eee PC 900. Det som är så häftigt är att dom har försett minidatorn med en touch screen. Av kommentarerna till blogginlägget att döma så verkar det inte vara ett skämt. I så fall tycker jag att det är en både cool och användbar modifiering av ASUS Eee PC 900. Det ser ju riktigt bekvämt ut att sitta med en liten penna och styra datorns operativsystem. Om det är helt i sin ordning att hacka en dator på det här viset har jag inte den blekaste aning om, så det är kanske ingenting för gemene man att ge sig på. Att jkkmobile tipsar om en kinesisk webbsida att köpa själva skärmen ifrån verkar ju lite småskumt. Titta på videon eller besök jkkmobile om ni vill veta mer om historien.
Strax innan lunch så publicerade även NordicHardware en artikel om ASUS Eee PC med pekskärm. Inte mycket nytt under solen direkt, men för den intresserade finns artikeln här.
Läs även andra bloggares åsikter om Netbook, ULPC, ASUS Eee PC 900, ASUS, touch screen, pekskärm, hack, hacking, modding
Upplagd av
Mattias Klang
kl.
04:43
2
kommentarer
Etiketter: Asus, Eee PC 900, hacking, minidator, touch screen, ULPC
Opera webbläsare version 9.51 - ute nu!
Norrmännen bakom Opera släppte idag en ny uppdaterad version av webbläsaren. Version 9.51 skiljer sig från föregående version främst genom att ett flertal säkerhetsproblem har åtgärdats. Jag har tidigare skrivit om hur viktigt det är att ha uppdaterade versioner av datorns program, inte minst när det kommer till datorns webbläsare. Om jag har förstått saken rätt så är en av nyheterna också att Opera fortsättningsvis använder Ask.com som standardsökmotor. Personligen blev jag inte särskilt förtjust i Opera när jag testade webbläsaren för ett tag sedan. Bland annat tyckte jag att det var väl krångligt att blockera script från vissa webbadresser mha Operas filtreringsfunktioner. Du som redan idag använder webbläsaren eller är nyfiken på att testa den hittar senaste versionen, dvs 9.51, på Operas hemsida.
Läs även andra bloggares åsikter om Opera 9.51, Opera, webbläsare, Opera 9.5
Webbläsaren XeroBank låter dig surfa helt anonymt
Webbläsaren XeroBank, vilken kanske borde kallas FRA-webbläsaren, låter dig surfa helt anonymt. Webbläsaren använder sig dels av XeroBanks egen anonymiseringstjänst, men också av välkända Tor. Man kan även installera Tor till en vanlig webbläsare, men i XeroBank konfigureras Tor automatiskt. Enligt informationen på XeroBanks hemsida så är det nästintill omöjligt att spåra en person som surfar med XeroBanks webbläsare. En annan fördel med XeroBanks webbläsare är att det går att installera programmet på ett USB-minne. Därmed kan man kringgå eventuella restriktioner för hur internet får användas på en arbetsplats, universitet, myndighet osv. Om webbläsaren fungerar som utlovat så rensar webbläsaren även undan temporära filer som cookies och historik när webbläsaren stängs ner. XeroBank utger sig själva för att vara ledande när det gäller anonym surfning på nätet. Om det är sant eller falskt låter jag vara osagt. Du som känner att FRA flåsar dig i nacken, surfar på mindre angenäma hemsidor eller som vill komma runt restriktioner för hur internet får användas på en plats - ta en närmare titt på webbläsaren XeroBank. Hemsidan hittar du här. Om du tycker att min information inte var tillräcklig så har Wikipedia en artikel som lite utförligare beskriver webbläsaren. Engelska Wikipedias artikel hittar du här.
Läs även andra bloggares åsikter om XeroBank, xB, anonym, FRA, avlyssning, massavlyssning, övervakning, storebror, webbläsare, Tor, anonymiseringstjänst
Upplagd av
Mattias Klang
kl.
01:19
0
kommentarer
Etiketter: anonym, FRA, Tor, web browser, Wikipedia, XeroBank
torsdag 3 juli 2008
Avinstallera program fullständigt med Revo Uninstaller Freeware
Windows kontrollpanel Lägg till/Ta bort program tar inte alltid bort installerad programvara fullständigt. Tvärtom ligger ofta programmet kvar och skräpar på hårddisken lite här och var. Det finns dock bättre avinstallationsverktyg att använda om man vill vara säker på att programmet verkligen tas bort ordentligt. Revo Uninstaller Freeware är ett sådant avinstallationsverktyg. Programmet avinstallerar och tar bort program, även om det inte går ordentligt i Windows Kontrollpanelen. Revo använder en matematisk algoritm för att på ett snabbt och effektivt vis avinstallera ett program. Efter att programmet som man vill avinstallera gått igenom den vanliga avinstallationsprocessen så kan man välja att ta bort mappar, filer och registernycklar som blivit kvar.
Programmet har även en funktion som kallas "Hunter mode" och som gör det möjligt att avinstallera program genom att dra ett kikarsikte över en genväg på Windows skrivbord eller över programmets ikon i systemfältet i Windows. Detta är en bra funktion eftersom det ger en möjlighet att avinstallera program som man kanske inte vet vad dom heter eller var dom finns på hårddisken, samt ifall man hjälper någon annan med den personens dator så kanske man inte känner till alla installerade program. Ett smidigt och enkelt sätt att avinstallera program helt enkelt! Du laddar ner Revo Uninstaller Freeware gratis från programmets hemsida som du hittar här.
Läs även andra bloggares åsikter om Revo Uninstaller Freeware, Revo, Lägg till program, Ta bort program, Kontrollpanelen, Windows, avinstallera, avinstallation, registernyckel
Upplagd av
Mattias Klang
kl.
20:53
0
kommentarer
Etiketter: avinstallera, Kontrollpanelen, Revo, Windows Vista, Windows XP
Snabbare Firefox med Firetune, Fasterfox eller ändringar i about:config
Jag skrev tidigare en post om Mozillas senaste säkerhetsuppdatering, dvs Firefox 2.0.0.15. Jag tänker hålla mig kvar lite vid webbläsaren Firefox. Det finns ett antal metoder för att snabba upp Firefox laddning av webbsidor. En ganska välkänd metod är Firefox tillägg Fasterfox som lär snabba upp webbläsaren genom att tweaka webbläsarens inställningar.
Jag har testat Fasterfox och måste säga att jag inte är särskilt imponerad av tillägget. Jag tycker helt enkelt inte att det gör så himla stor skillnad om man har Fasterfox eller inte. En annan metod att tweaka Firefox för att snabba upp sidladdningen är att använda ett program som bloggen Din IT Kunskap tipsade om i ett blogginlägg. Programmet heter Firetune och åstadkommer också en rad ändringar i Firefox inställningar som ska snabba upp webbläsaren. Jag vet inte vilka som ligger bakom programmet Firetune så jag är lite skeptisk till att ladda ner och installera program från okända upphovsmän. Det kanske är bara är jag som är okunnig, programmet är säkert att lita på, men jag garanterar inget.
Det säkraste och kanske även bästa sättet att snabba upp Firefox är förmodligen att ändra i inställningarna helt på egen hand (förutsatt att man vet vad man gör och inte sabbar webbläsaren totalt). Det finns ett antal inställningar som lär snabba upp webbläsaren. Flertalet ändringar kräver mer eller mindre att man har en hyfsat snabb bredbandsuppkoppling. Hur som helst, nedanför ser du en lista på saker du kan testa att ändra i Firefox. Du kommer åt inställningarna genom att skriva about:config i webbläsarens adressfält (och klicka på Enter efteråt).
network.http.max-connections ändra till 48
network.http.max-connections-per-server ändra till 24
network.http.max-persistent-connections-per-proxy ändra till 12
network.http.max-persistent-connections-per-server ändra till 6
network.http.pipelining ändra från False till True genom att dubbelklicka på värdet
network.http.pipelining.maxrequests ändra till 32
network.http.request.max-start-delay ändra till 0
Kom ihåg att du gör ändringarna på egen risk. Eventuella stämningsansökningar åker direkt i papperskorgen. På youtube.com finns en bra video som på ett pedagogiskt vis går igenom hur och varför man ändrar i Firefox inställningar. Du hittar videon här. En annan bra video som ger tips på vad man kan ändra för att snabba upp Firefox hittar du här.
Uppdatering:
PC FÖR ALLA har lagt ut en artikel på tidningens sida som beskriver hur man ändrar i Firefox inställningar för att komma åt 7 listiga funktioner du inte visste fanns i Firefox 3.
Läs även andra bloggares åsikter om Firefox, Fasterfox, Firetune, about:config, webbläsare, bredband, bredbandsuppkoppling
Upplagd av
Mattias Klang
kl.
16:13
1 kommentarer
Etiketter: Firefox, Firefox 2, Firefox 3, Mozilla, web browser
iPhone/iPod Touch - smart program för att blanda musik från spellista
Programmet iPhone/iPod Touch förbättrar slumpfunktionen på din iPhone eller iPod. Programmet anpassar slumpmekanismen efter dina lyssnarvanor. Tydligen så måste man ladda upp sin spellista till siten Instinctiv som därefter analyserar spellistan. Siten skickar sedan tillbaka en lista anpassad på artister, musikstil mm. Det bästa av allt är kanske att programmet fortsätter att analysera dina lyssnarvanor. På så vis anpassar programmet allteftersom du lyssnar registrera vilka låtar som spelas efter varandra. Detta är möjligt genom att programmet tar hänsyn till vilka låtar du brukar hoppa över och när du väljer att göra det. Exakt hur analysen går till är hemlig, för som det står på Instinctivs site - annars kanske du stjäl hela konceptet. ;). Låter det intressant, surfa då in på siten och läs mer om tjänsten. Om inte annat så har Instinctiv satt ihop en lite smårolig informationsvideo. Instinctivs hemsida hittar du här.
Viktig säkerhetsuppdatering för Firefox 2.0.0.15
Trots att Mozilla slog världsrekord vad gäller antalet nedladdningar av nya Firefox 3 (det är faktiskt sant, företaget hamnade i Guinness rekordbok) så är det fortfarande en himla massa personer som använder Firefox 2. Antagligen beror användningen av Firefox 2 på datorstrul, såsom problem med att installera Firefox 3 eller helt enkelt på att man inte har så vidare bra koll på att Firefox 3 finns ute på marknaden. Och det är inte så konstigt om det finns en och annan eftersläntare, Firefox hade nämligen inte mindre än 125 miljoner användare världen över i slutet av 2007. Idag är siffran säker ännu högre.
Hur som helst, det är väldigt viktigt att ha en uppdaterad webbläsare om man ska surfa säkert och undvika att få sin dator infekterad av skadlig programkod mm. Det är också för att täcka det behovet som Mozilla precis har gett ut ett nytt paket med säkerhetsuppdateringar till Firefox. Nya utgåvan av Firefox 2 heter Firefox 2.0.0.15 och innehåller bland annat bättre säkerhet vad gäller certifikat, vilket minskar risken att utsättas för nätbedrägeri. Tidigare så gick det att lura Firefox 2 att acceptera ett opålitligt certifikat om namnet på certifikatet påminde om ett betrott certifikats namn. En användare som inte var på sin vakt kunde på så vis råka ge det falska certifikatet fullständiga rättigheter, precis som med vilket vanligt bankcertifikat som helst. Nedanför ser du en lista med problem som alltså är åtgärdade i Firefox 2, version 2.0.0.15. Förutom att säkerheten för certifikat så har även minneshanteringen förbättrats, vilket är välkommet när det gäller Firefox 2. Du som använder Firefox 2, gå in under Hjälp i menyn och välj "Sök efter uppdateringar", alternativt installera senaste versionen av Firefox 2 via Mozillas hemsida. Eller varför inte, byt till Firefox 3. Flertalet tillägg till webbläsaren har kommit ut till trean nu, så det är ingen anledning att hänga kvar vid version två. Om du vill gräva ner dig i Mozillas nya funktioner i Firefox 2.0.0.15 så hittar du Mozillas release notes om webbläsaren här. För dig som ändå envisas med att använda Firefox 2 istället för Firefox 3 så finns det en direktlänk till Firefox 2.0.0.x. Du hittar senaste versionen av Firefox 2 här.
MFSA 2008-33 Crash and remote code execution in block reflow
MFSA 2008-32 Remote site run as local file via Windows URL shortcut
MFSA 2008-31 Peer-trusted certs can use alt names to spoof
MFSA 2008-30 File location URL in directory listings not escaped properly
MFSA 2008-29 Faulty .properties file results in uninitialized memory being used
MFSA 2008-28 Arbitrary socket connections with Java LiveConnect on Mac OS X
MFSA 2008-27 Arbitrary file upload via originalTarget and DOM Range
MFSA 2008-25 Arbitrary code execution in mozIJSSubScriptLoader.loadSubScript()
MFSA 2008-24 Chrome script loading from fastload file
MFSA 2008-23 Signed JAR tampering
MFSA 2008-22 XSS through JavaScript same-origin violation
MFSA 2008-21 Crashes with evidence of memory corruption (rv:1.8.1.15)
PC FÖR ALLA skrev om 13 buggfixar för Firefox 2. Om det slutgiltiga beskedet att Firefox 3 slog nedladdningsrekord kan du läsa om på bland annat IDG.
Läs även andra bloggares åsikter om IT-säkerhet, säkerhet, Firefox, Firefox 2.0.0.15, Firefox 3
Upplagd av
Mattias Klang
kl.
12:55
0
kommentarer
Etiketter: Firefox, Firefox 2, Firefox 3, IT-brott, IT-säkerhet, Mozilla
Microsofts hårdvarukrav för XP på minidatorer - ett bevis på att Vista inte håller måttet
Microsoft framtår som mer och mer löjliga ju mer man läser om företagets beslut att sluta sälja Windows XP. Jag har skrivit två tidigare artiklar om Microsofts beslut att sluta sälja Windows XP. En artikel om XPs slutdatum den 30 juni 2008 och ett inlägg som visar att XP inte alls kommer upphöra som operativssystem, åtminstone inte förrän 2014. 2014 lär väl ändå operativsystemt vara utdaterat med råge, det är ju trots allt datorbranschen vi talar om.
Hur som helst, Microsoft har ju samtidigt som företaget bestämde sig för att slura sälja XP även beslutat att operativsystemet ska få forstsätta säljas på minidatorer, sk ULPC (ultra-low-cost PCs). Anledningen till det är med all säkerhet att Microsoft helt enkelt inte vill riskera att minidatorerna hamnar i händerna på andra operativsystem, som till exempel Mac OS X eller kanske framförallt Linux. Om minidatorerna blir populära (vilket absolut inte är otänkbart) så skulle en frånvaro av XP innebära en stor nackdel för Microsoft om företaget helt går misste om minidatorernas marknadsandel. Microsoft lär dock ha fått en del problem, företaget vill ju inte riskera att XP konkurrerar ut Microsofts nya skrytbygge Windows Vista. Å andra sidan så är Vista alldeles för "tungt" för att fungera på ganska resurssnåla minidatorer. Vad gör då Microsoft? Jo, man hittar helt enkelt på en regel som säger att XP inte får säljas som förinstallerat OS på datorer som har en prestanda bätte än en enkärning processor på 1GHz, mer än 1GB RAM-minne och med en hårddisk större än 160 GB. På så vis riskerar Microsoft inte att försäljningen av Vista tar skada av att XP fortfarande finns kvar på marknaden. Personligen tycker jag att det hela är smått komiskt. Om Vista hade varit ett OS att räkna med så hade väl vanliga datoranvändare och företag gått över till Vista pga dess funktioner och prestanda, inte pga att Microsoft mer eller mindre förbjuder folk att använda deras tidigare produkt.
Jag tycker att Microsoft genom sitt agerande klart och tydligt visar att dom inte ens själva längre tror på Vista och därför mer eller mindre bannlyser föregångaren för att till varje pris kränga Windows Vista till så många som möjligt. Tyvärr är det ju också så, att oavsett vad man tycker om Vista så lär väl operativsystemet bli en försäljningsframgång för Microsoft. Företagets produkter dominerar ju operativsystemmarknaden totalt och en vanlig privatperson har väl helt enkelt inte mycket annat att välja på än att köpa Vista. Ubuntu Linux, Mac OS X i all ära, men Microsofts olika versioner av operativsystem är standard, vare sig man vill eller ej.
Idag, på eftermiddagen har även Computer Sweden uppmärksammat Microsofts sänkta hårdvarukrav för Windows XP på minidatorer som ULPC. CS artikel hittar du här.
Läs även andra bloggares åsikter om hårdvara, Windows XP, Windows Vista, Windows, ULPC, Microsoft
Upplagd av
Mattias Klang
kl.
00:42
2
kommentarer
Etiketter: Microsoft, minidator, ULPC, Windows Vista, Windows XP