tisdag 1 juli 2008

Windows XP är död, leve Windows XP!

Microsoft stoppade försäljningen av Windows XP 30 juni 2008, men det innebär inte att det är omöjligt att komma över en kopia av operativsystemet även i fortsättningen. Personligen så är jag absolut inte förtjust i Microsofts nya operativsystem Windows Vista. Ok, det finns en del nya funktioner och visst är gränssnittet snyggt, transparenta fönsterramar och allt vad det är. Även säkerheten har fått sig en uppdatering även om jag mest stört mig på alla varningsmeddelanden som poppar upp i tid och otid. Hur som helst, jag gillar Windows XP. Operativet fungerar på allt ifrån gamla slöa datorer till nya moderna spelmaskiner. Köper du en skrivare eller en USB-enhet av något slag så kan du räkna med att den funegrar i XP. Även gamla program, eller äldre versioenr av nya program fungerar i regel finfint i Windows XP. I Vista är det ibland på vinst och förlust man kopplar in en skrivare eller installerar ett program även om kompabiliteten blir bättre och bättre med tiden förstås. Oavsett vilket så finns det en mängd skäl till att hålla fast vid Microsofts gamla trotjänare Windows XP Home Edition eller Windows XP Professional Edition.

För den som verkligen vill så finns det ett antal möjligheter att lägga vantarna på en rykande färsk kopia av XP även i framtiden. Det första skälet är att mindre datoråterförsäljare, mestadels mindre företag som bygger sina datorer själva även i fortsättningen ska få sälja datorer med Windows XP som förinstallerat operativsystem, åtminstone till slutet av januari 2009. Tom slutet av januari 2009 kommer även Dell och Hawlett-Packard att erbjuda en sk nedgradering av Windows Vista Buisness och Windows Vista Ultimate på vissa datormodeller. Det innebär enkelt uttryckt att du kan köpa en Dell eller en HP dator och sedan nedgradera datorns OS till gamla hederliga Windows XP. Ytterligare en anledning till att det kommer att gå att få tag på Windows XP en tid framöver är att Microsofts säljstopp inte innebär att operativsystemet inte finns ute i butikernas lager. Därmed kommer XP att fortsätta säljas så länge lagret räcker sas. En del firmor kanske tom har bunkrat XP för att kunna erbjuda kunder det alltmer sällsynta operativsystemet. Först till kvarn gäller alltså. En del företagsamma personer kommer säkert även försöka sälja Windows XP orginalskivor via siter som Tradera, eBay och Blocket. Det gäller givetvis att se upp så man inte blir lurad av bedragare som blåser en på pengarna eller skickar piratkopior istället för äkta programvara. Just piratkopior kanske också kommer att vara den vanligaste distributionsformen av Windows XP allteftersom tiden lider. Operativsystemet kommer säkert gå att få tag på via diverse illegala fildelningsnätverk en bra tid framöver. Då ska man ju ha klart för sig att det handlar om olagliga kopior och att Microsoft inte ger några som helst garantier för att operativsystemet är säkert och fritt från skadlig programkod. Det innebär dock inte att en olaglig version måste vara dålig. Tvärtom så finns det exempel på modiferade versioner av XP som duger nog så bra som orginalet, om inte bättre. Ett exempel är TinyXP (som IDG skriver om här), som innehåller ett stort paket med uppdaterade drivrutiner och Service Pack 3 (SP3), vilket normalt sett tar nästan lika lång tid att tanka hem och installera som själva operativsystemet tar att installera. I TinyXP finns SP3 med från början, vilket inte är fallet med en flera år gammal orginalversion av XP. Sist, men inte minst, så kommer en hel del datorköpare att stöta på XP när dom köper en ny minidator. Microsofts nya operativsystem Windows Vista är helt enkelt för tungt och resurskrävande för att fungera på dom mindre kraftfulla minidatorerna och för att inte riskera att förlora marknadsandelar så kommer Microsoft att fortsätta sälja XP som förinstallerat OS på minidatorer som ASUS Eee PC, Intel Classmate PC osv. För den som funderar på att skaffa Windows XP och för dom som redan nu använder operativsystemet så kan det vara bra att känna till att Microsoft kommer att supporta systemet med uppdateringar tom slutet av 2009 och även tillhandahålla nödvändiga uppdateringar tom 2014.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

Svemicke sa...

Windows 2000 tycker jag är mycket bättre än Windows XP, men tyvärr finns inte alla funktioner längre till Windows 2000. XP är ingen förlust att det försvinner, men som vanligt blir efterföljaren sämre. Så var det ju med XP. Mycket sämre än Windows 2000.