tisdag 8 juli 2008

Program från Microsoft för att blockera automatisk uppdatering till SP3 på Windows XP

Microsoft släppte Service Pack 3 till Windows XP i maj. Företaget såg dock till att inte inkludera Service Pack 3 i Windows automatiska uppdateringar. Företagets beslut att inte skicka ut SP3 med operativsystemet automatiska uppdateringar utgjorde ingen tillfällighet förstås. Ett Service Pack innebär nämligen en hel del uppdateringar av operativsystemet och har man riktigt otur så kanske inte uppdateringarna fungerar på systemet som har uppdaterats. Ett exempel på det var när en säkerhetsuppdatering till Windows ledde till att Zone Alarms brandvägg blockerade all internetåtkomst. Inte särskilt roligt alls! Läs mer om den här händelsen i Computer Sweden. Detta är ingenting som en normal datoranvändare behöver grubbla sig sömnlös över, utan alla privatpersoner uppmanas att omgående ladda hem och installera SP3 till Windows XP, om man nu inte redan har gjort det vill säga.

Hur som helst så har Microsoft av hänsyn till alla personer som administrerar Windows-system världen över låtit bli att skicka ut SP3 med OS:ets automatiska uppdateringar. Därmed har man också låtit bli att riskera stabiliteten i en del känsliga datorer som använder Windows XP och som kanske inte skulle klara av att fungera korrekt med alla nya uppdateringar i SP3. Nu är det dock snart slut med Microsofts undantag och inom en snar framtid kommer MS att inkludera SP3 i Windows automatiserade nedladdning av uppdateringar. Därför går Microsoft nu ut och upplyser systemadministratörer om att ifall man vill undvika SP3 så måste man hädanefter installera ett program för att blockera den automatiska nedladdningen av SP3. Programmet som man bör installera för att slippa SP3 heter Windows Service Pack Blocker Tool Kit och finns att ladda ner från Microsofts sida för programnedladdning. En direktlänk till programmet finns här. Programmet är på engelska, men jag räknar kallt med att det blockerar även nedladningen och uppdateringen av svenska SP3.

Som jag nämnde innan så är detta ingenting som en vanlig datoranvändare bör hänga upp sig på, utan om du inte riktigt hänger med i resonemangen så kan du utgå ifrån att det är en god idé at tladd aned och installera SP3. Senast härom dagen gick Microsoft ut och varnade för ett säkerhetshål som hänger samman med företagets ActiveX-modul. Det är inte första gången ActiveX skapar säkerhetsproblem (och förmodligen inte den sista heller) så det finns alla anledning i världen att inte vänta på Windows automatiska uppdatering till SP3 utan att istället gå händelserna i förväg och installera SP3 på egen hand. Du hittar information om SP3 för XP här. Enklast är nog att ladda ner och installera SP3 via Windows Update. Använder du Windows Vista så bör du istället leta efter Service Pack 1 till Vista. Du hittar även SP1 enklast via Windows Update. Direktlänk till Windows Update finns här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Kurdsson sa...

SP3 sabbade mitt ljud, så nu när jag kopplar datorn till tvn för att se på film eller nån serie, måste jag ändra på en detalj i ljudinställningarna annars kommer det inget ljud från tvn :)
Irriterande!