torsdag 10 juli 2008

Opera Software ger gratis kurs i webbdesign

Det norska företaget Opera Software ger en gratis onlinekurs i webbdesign. Avsikten med att erbjuda gratis kursmaterial är att snabba på standardiseringen av koden som bygger upp siter och hemsidor på nätet. Det är viktigt med en gemensam standardisering om det ska vara möjligt att besöka en hemsida med olika webbläsare utan att sidan ser konstig ut i vissa webbläsare. Idag utgår bland andra Mozillas webbläsare Firefox, Opera Softwares webbläsare Opera och Apples webbläsare Safari från att webbsidorna är kodade enligt standard, vilket påverkar hur webbläsarna tolkar koden som beskriver hemsidornas utseende.

Microsofts webbläsare Internet Explorer 7 (IE7) följer inte standarden som anger hur webbsidor ska kodas, vilket också leder till att en webbsida ibland ser olika ut i exemplevis Firefox och Internet Explorer. Jag har själv suttit och kodat i html och css och blivit mer eller mindre fly förbannad på att en hemsida se bra ut i Firefox men helt kass ut i IE. Jag har förstått att webbdesigners har ett antal tekniker för att skriva sk IE-hacks som rättar till hemsidans utseende i just Internet Explorer. Rätta mig om jag har fel, men man ska bygga en hemsida så att den ser bra ut i Firefox och sedan korrigera koden så att man tycker att sidan även ser hyfsad ut i IE. Så borde man ju göra om man vill följa standardiseringen iaf. Dom som bygger hemsidorna måste alltså ta hänsyn till att IE tolkar koden bakom webbsidan på ett annorlunda vis än Firefox, Safari och Opera. Förhoppningsvis slipper man detta när Internet Explorer 8 kommer ut på marknaden, eftersom IE8 lär följa samma standard som övriga webbläsare. Jag förstår mycket väl den frustration som många hemsidebyggare känner inför Microsofts envisa inställning att hålla sig med en egen standard när andra stora tillverkare av webbläsare enas om en gemensam standard för html-kodning.

Hur som helst så vill i alla fall Opera slå ett slag för standardiserad kodning av webbsidor, vilket också är anledningen till att företaget erbjuder en kurs i webbutveckling. Opera vill göra det möjligt för internetanvändarna att välja en passande webbläsare utifrån sina behov och inte beroende på att bara några webbläsare klarar av att visa sidorna korrekt. Man får anta att Opera också vill skapa en större marknad för just webbläsaren Opera genom att påverka webbsidornas uppbyggnad. Inget fel i det iofs. Jag ser bara positivt på att det kommer fler webbläsare som fyller olika behov bland internetanvändarna. För dig som har tid, ork och lust att läsa mer om standardiseringen och hur man bygger en hemsida mha css och html hittar Opera Softwares kurs här. Ytterligare information om html, css mm finns på Opera Softwares sida här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

http://uesajin.oueb.eu/zvj.html 50 cent like my style
http://xugsako.oueb.eu/fsw.html Play the game of life online
http://uesajin.oueb.eu/etowb.html Sonic christmas parade lafayette la
http://uesajin.oueb.eu/tkj.html Pdf to doc converter free
http://uesajin.oueb.eu/bch.html Creative audigy 2 zs sound blaster
http://xugsako.oueb.eu/gnz.html Winter wonderland silver bells white christmas lyrics
http://uesajin.oueb.eu/hiaxx.html Kroq almost acoustic christmas 2006 reviews
http://xugsako.oueb.eu/olic.html My adult christmas list lyrics
http://uesajin.oueb.eu/wqkzk.html Short stories online to read
http://xugsako.oueb.eu/ztltd.html Kroq vip passes acoustic christmas

Anonym sa...

Delete shis text plz. Sorry