torsdag 3 juli 2008

Microsofts hårdvarukrav för XP på minidatorer - ett bevis på att Vista inte håller måttet

Microsoft framtår som mer och mer löjliga ju mer man läser om företagets beslut att sluta sälja Windows XP. Jag har skrivit två tidigare artiklar om Microsofts beslut att sluta sälja Windows XP. En artikel om XPs slutdatum den 30 juni 2008 och ett inlägg som visar att XP inte alls kommer upphöra som operativssystem, åtminstone inte förrän 2014. 2014 lär väl ändå operativsystemt vara utdaterat med råge, det är ju trots allt datorbranschen vi talar om.

Hur som helst, Microsoft har ju samtidigt som företaget bestämde sig för att slura sälja XP även beslutat att operativsystemet ska få forstsätta säljas på minidatorer, sk ULPC (ultra-low-cost PCs). Anledningen till det är med all säkerhet att Microsoft helt enkelt inte vill riskera att minidatorerna hamnar i händerna på andra operativsystem, som till exempel Mac OS X eller kanske framförallt Linux. Om minidatorerna blir populära (vilket absolut inte är otänkbart) så skulle en frånvaro av XP innebära en stor nackdel för Microsoft om företaget helt går misste om minidatorernas marknadsandel. Microsoft lär dock ha fått en del problem, företaget vill ju inte riskera att XP konkurrerar ut Microsofts nya skrytbygge Windows Vista. Å andra sidan så är Vista alldeles för "tungt" för att fungera på ganska resurssnåla minidatorer. Vad gör då Microsoft? Jo, man hittar helt enkelt på en regel som säger att XP inte får säljas som förinstallerat OS på datorer som har en prestanda bätte än en enkärning processor på 1GHz, mer än 1GB RAM-minne och med en hårddisk större än 160 GB. På så vis riskerar Microsoft inte att försäljningen av Vista tar skada av att XP fortfarande finns kvar på marknaden. Personligen tycker jag att det hela är smått komiskt. Om Vista hade varit ett OS att räkna med så hade väl vanliga datoranvändare och företag gått över till Vista pga dess funktioner och prestanda, inte pga att Microsoft mer eller mindre förbjuder folk att använda deras tidigare produkt.

Jag tycker att Microsoft genom sitt agerande klart och tydligt visar att dom inte ens själva längre tror på Vista och därför mer eller mindre bannlyser föregångaren för att till varje pris kränga Windows Vista till så många som möjligt. Tyvärr är det ju också så, att oavsett vad man tycker om Vista så lär väl operativsystemet bli en försäljningsframgång för Microsoft. Företagets produkter dominerar ju operativsystemmarknaden totalt och en vanlig privatperson har väl helt enkelt inte mycket annat att välja på än att köpa Vista. Ubuntu Linux, Mac OS X i all ära, men Microsofts olika versioner av operativsystem är standard, vare sig man vill eller ej.

Idag, på eftermiddagen har även Computer Sweden uppmärksammat Microsofts sänkta hårdvarukrav för Windows XP på minidatorer som ULPC. CS artikel hittar du här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Manou sa...

MS har gjort ett strategiskt misstag gneom att besluta säljstopp för XP samtidigt som minidatormarknaden börjar ta fart.Som vanligt löser Microsoft sina dilemmor med konstiga regler och bestämmer.

Mattias Klang sa...

Ja, det verkar ju nästan vara på det viset. MS icke officiella regelverk är ju nästan komiskt att läsa om. Låt folk välja OS själva, support till XP kommer ju finnas till 2014. Varför tvinga på folk Vista om kunderna nu föredrar XP?