torsdag 3 juli 2008

Snabbare Firefox med Firetune, Fasterfox eller ändringar i about:config

Jag skrev tidigare en post om Mozillas senaste säkerhetsuppdatering, dvs Firefox 2.0.0.15. Jag tänker hålla mig kvar lite vid webbläsaren Firefox. Det finns ett antal metoder för att snabba upp Firefox laddning av webbsidor. En ganska välkänd metod är Firefox tillägg Fasterfox som lär snabba upp webbläsaren genom att tweaka webbläsarens inställningar.

Jag har testat Fasterfox och måste säga att jag inte är särskilt imponerad av tillägget. Jag tycker helt enkelt inte att det gör så himla stor skillnad om man har Fasterfox eller inte. En annan metod att tweaka Firefox för att snabba upp sidladdningen är att använda ett program som bloggen Din IT Kunskap tipsade om i ett blogginlägg. Programmet heter Firetune och åstadkommer också en rad ändringar i Firefox inställningar som ska snabba upp webbläsaren. Jag vet inte vilka som ligger bakom programmet Firetune så jag är lite skeptisk till att ladda ner och installera program från okända upphovsmän. Det kanske är bara är jag som är okunnig, programmet är säkert att lita på, men jag garanterar inget.

Det säkraste och kanske även bästa sättet att snabba upp Firefox är förmodligen att ändra i inställningarna helt på egen hand (förutsatt att man vet vad man gör och inte sabbar webbläsaren totalt). Det finns ett antal inställningar som lär snabba upp webbläsaren. Flertalet ändringar kräver mer eller mindre att man har en hyfsat snabb bredbandsuppkoppling. Hur som helst, nedanför ser du en lista på saker du kan testa att ändra i Firefox. Du kommer åt inställningarna genom att skriva about:config i webbläsarens adressfält (och klicka på Enter efteråt).

network.http.max-connections ändra till 48
network.http.max-connections-per-server ändra till 24
network.http.max-persistent-connections-per-proxy ändra till 12
network.http.max-persistent-connections-per-server ändra till 6
network.http.pipelining ändra från False till True genom att dubbelklicka på värdet
network.http.pipelining.maxrequests ändra till 32
network.http.request.max-start-delay ändra till 0

Kom ihåg att du gör ändringarna på egen risk. Eventuella stämningsansökningar åker direkt i papperskorgen. På youtube.com finns en bra video som på ett pedagogiskt vis går igenom hur och varför man ändrar i Firefox inställningar. Du hittar videon här. En annan bra video som ger tips på vad man kan ändra för att snabba upp Firefox hittar du här.

Uppdatering:
PC FÖR ALLA har lagt ut en artikel på tidningens sida som beskriver hur man ändrar i Firefox inställningar för att komma åt 7 listiga funktioner du inte visste fanns i Firefox 3.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Manou sa...

Du skrev:

"Jag vet inte vilka som ligger bakom programmet Firetune så jag är lite skeptisk till att ladda ner och installera program från okända upphovsmän. Det kanske är bara är jag som är okunnig, programmet är säkert att lita på, men jag garanterar inget."

Firetunes upphovsmän är TotalIdea Software : http://www.snapfiles.com/publishers/totalidea-software/index.html
Helt säkert att ladda ner.Sen är det så att ALLT kan ångras lätt i Firetune förutsatt att du sparat ursprungliga konfigurationsfilen med FireTunes backup-funktionen innan.
Detaljer om vad exakt FireTune gör finns i hjälpfilen du laddat ner.

Lycka till