söndag 6 juli 2008

Readius - portabel, vikbar bildskärm

En intressant marknad som också förväntas växa kommande åren är utvecklingen av tunna portabla bildskärmar. Om utvecklingen når tillräckligt långt så kanske man med tiden ersätta tidningar och böcker gjorda av papper med digitala bildskärmar.

Ett företag som heter Polymer Vision har utvecklat en ny vikbar bildskärm som ingår i företagets produkt Readius. Readius bildskärm är ca 12,7 cm diagonalt och rullas ut till full storlek. När bildskärmen inte används så förvaras skärmen ihopvikt runt själva enheten. Skärmen har en upplösning på 320 x 240 och enheten har bland annat stöd för USB 2.0 och Bluetooth. Upplösningen kan verka liten, men då ska man ha klart för sig att det faktiskt är me rän vad många tidigar eprodukter inom samma område har haft. Just upplösningen måste ju också vara tillräckligt hög för att skärmen på allvar kunna konkurrera med text och bild tryckt på vanligt papper. Batteriet varar ca 30 minuter, vilket är i minsta laget enligt mig.

Jag tror mycket på den här tekniken och kanske blir portabla bildskärmar det som till slut får oss att överge vanliga papper och ta steget fullt ut in i det papperslösa samhället. Marknaden för den här typen av produkter förväntas öka rejält kommande åren och vi kommer nog få se fler likande enheter från andra tillverkare längre fram. Om och när Readius kommer till Sverige är oklart. Readius beräknas komma ut i handeln runt årsskiftet. Priset omräknat i kronor blir i varje fall strax över 2000 kr. Jag är väldigt imponerad av utvecklingen av bärbara bildskärmar och minidatorer, sk Netbooks. Vi kommer säkert att få se en spännande utveckling av både minidatorer och små funktionella bildskärmar. Du hittar specifikationer och information om Readius här.

Uppdatering. Nu har även IDG snappat upp nyheten om Readius. Du hittar IDGs artikel här.

Inga kommentarer: